Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1897 στη Γαλικία που τότε ανήκε στην Αυστροουγγαρική Αυτοκρατορία από γονείς Εβραίους, αφανάτιστους και αφομοιωμένους με τον ντόπιο πληθυσμό. Υπηρέτησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο σαν αξιωματικός του Αυστριακού στρατού. Στη συνέχεια σπούδασε Ιατρική, έγινε μαθητής του Φρόυντ και άρχισε από το 1923 να εργάζεται ως παθολόγος και ψυχαναλυτής. Ήταν πιο αισιόδοξος από τον δάσκαλό του, αλλά το ίδιο ορμητικός και ριζοσπαστικός. Τις ιδέες του για τη "νεύρωση" τις εξέφρασε και στον χώρο της πολιτικής, όπου προσχώρησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Το 1933 έγραψε τη "Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού". Με την άνοδο του Ναζισμού στη Γερμανία αναγκάστηκε να περιπλανηθεί στη Βιέννη, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Κυνηγημένος από τους Ναζιστές, αλλά και από τους Κομμουνιστές και από τους ψυχαναλυτές για την υπερβολική του ενασχόληση με τα πολιτικά. Η περιπλάνησή του τον έφερε στη Νέα Υόρκη, όπου εγκαταστάθηκε και ασχολήθηκε με τη θεραπεία του καρκίνου και με την προέλευση της ζωής. Το 1940 έγραχε το "Άκου ανθρωπάκο", με το οποίο απευθύνεται στους συνανθρώπους του με φοβερό πάθος και μεγάλη σοφία, αποκαλώντας τους θύματα και θύτες ταυτόχρονα. Στο τέλος της ζωής του συγκρούστηκε με τις Αμερικάνικες φαρμακοβιομηχανίες, φυλακίστηκε και πέθανε μετά από έναν χρόνο σε ομοσπονδοιακό σωφρονιστήριο.
Σήμερα οι ιδέες του για το δικαίωμα στη σεξουαλική ελευθερία και την απαλλαγή από τις ενοχές, την αναγνώριση της ανάγκης για στοργή και θαλπωρή των νεογέννητων, τα πλεονεκτήματα του φυσικού τοκετού και του θηλασμού, τον ρόλο της καταπίεσης στη δημιουργία της ασθένειας και πολλά άλλα όπως τη λειτουργία της οργόνης και του οργονοσυσωρευτή, είναι φυσιολογικές αλήθειες και για καθημερινούς ανθρώπους και για σοβαρούς ερευνητές. Όμως υπάρχουν ακόμη πολλές ιδέες του που μόνο αυτός σαν Δον Κιχώτης είχε και πολεμούσε εναντίον τους.
Ο εικονογράφος William Steig στην έκδοση του 1974 του βιβλίου του Βίλχελμ Ράιχ “Άκου ανθρωπάκο” δημιούργησε κάποια καταπληκτικά σκίτσα. Η σελίδα antikleidi.com τις παρουσιάζει με ενσωματωμένες λεζάντες από τα αντίστοιχα αποσπάσματα της ελληνικής έκδοσης. Μας άρεσε πολύ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου