Ετικέτες

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Το θαύμα της Βέρνης


Η Βέρνη είναι η πρωτεύουσα της Ελβετίας, μια μικρή σχετικά πόλη με 130.000 κατοίκους. Παρόλο που είναι η πρωτεύουσα της Ελβετίας (αν και πολλοί νομίζουν ότι η Ζυρίχη είναι η πρωτεύουσα), έχει μια ατμόσφαιρα επαρχιακής πόλης και παντού επικρατεί μια ηρεμία. Είναι μια από τις ωραιότερες καταπράσινες πόλεις της Ελβετίας και μια από τις μικρότερες αλλά και πιο γραφικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η τοποθεσία της είναι μαγευτική και τα υπέροχα κτίρια μέσα στους πλακόστρωτους δρόμους του μεσαιωνικού κέντρου της, την κάνουν πολύ γραφική και όμορφη. Η παλιά πόλη της Βέρνης  έχει το καλύτερο αυτούσιο διατηρημένο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο σε όλη την Ελβετία και είναι χτισμένη σαν σε ακρόπολη επάνω σε μια χερσόνησο, σε μια βραχώδη λωρίδα γης και την περιβάλλει ο ποταμός Aare (Άαρε), σε μορφή πετάλου. Έχει συμπεριληφθεί εξ ολοκλήρου στο κατάλογο «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς» της UNESCO...Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ανέπτυξε εκεί τη θεωρία της σχετικότητας όταν δούλευε ως υπάλληλος στο γραφείο διπλωμάτων ερασιτεχνίας .
Η πρόσβαση στη Βέρνη είναι εύκολη, απέχει μόνο μια ώρα από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης.

Η Βέρνη ιδρύθηκε το 1191 από τον δούκα Μπέρτολντ τον Ε’. Σύμφωνα με τον θρύλο της πόλης, ο δούκας,αναζητώντας πως θα ονομάσει τον οικισμό που είχε ιδρύσει, αποφάσισε να του δώσει το όνομα του ζώου που θα σκότωνε στο επόμενο κυνήγι του. Το ζώο που σκότωσε ήταν η αρκούδα και έτσι την πόλη την ονόμασε Μπερν. Μετά από πυρκαγιά που είχαν καεί πολλά παλιά  σπίτια του πρώτου οικισμού, η πόλη ξανακτίστηκε γύρω στο 1400 και από εκείνη την εποχή χρονολογούνται πολλά σημερινά της κτίρια. Η Βέρνη σήμερα είναι μια πόλη περίπου 130.000 κατοίκων και  το 1848 έγινε πρωτεύουσα της Ελβετίας, με έμβλημα την αρκούδα.




Αξιοθέατα; Λοιπόν: πλατεία Bärenplatz (Μπέρενπλατς) που καλύπτει την περιοχή που κάποτε ήταν τάφρος,  δηλαδή το τέλος της πόλης, όπου υπήρχαν αρκούδες, εξού και το όνομά της. Η πλατεία αυτή επικοινωνεί με μια άλλη πλατεία την Bundesplatz (Μπούντενπλατς) και δημιουργούν μαζί μια μακρόστενη περιοχή γεμάτη ζωή. Φυσικά το κτίριο που δεσπόζει και τραβάει τα βλέμματα όλων, είναι το Bundenhaus (Μπουντενχάους), το επιβλητικό Ομοσπονδιακό μέγαρο της Ελβετίας, δηλαδή το Κοινοβούλιο, όπου γίνεται η Ομοσπονδιακή Συνέλευση όλων των καντονίων της χώρας. Στην πλατεία αυτή υπάρχουν πολλές καφετέριες, τουρίστες, όμως επικρατεί τέτοια ηρεμία που μόνο οι πρεσβείες και το επιβλητικό κτίριο του Κοινοβουλίου σου θυμίζουν ότι εδώ βρίσκεται η έδρα του κράτους. 
O πύργος Käfigturm (Κέφιγκτουρμ) που ήταν κατά τον Μεσαίωνα η Δυτική πύλη της Πόλης. Ονομάζεται και Πύργος της φυλακής, γιατί κατά τα μετέπειτα χρόνια χρησιμοποιήθηκε και ως φυλακή. Μαζί με εμάς πέρασε και το κόκκινο τραμ της πόλης.
O κεντρικός πύργος της παλιάς πόλης  (Zytglogge) με τη θέα και το ρολόι εξαιρετικής τεχνολογίας που φτιάχτηκε  το 1530. Είναι το σήμα κατατεθέν της Βέρνης. Ήταν η παλιά δυτική πύλη της πόλης από το 1191 μέχρι το 1250, όταν την παραγκώνισε η νέα πύλη με τον Πύργο Käfigturm, που κατασκευάστηκε για να μεγαλώσει η πόλη. Είναι ένα περίτεχνο αστρονομικό ρολόι, στολισμένο με θεαματικές παραστάσεις με κλόουν, κούκλες, πετεινούς και αρκούδες. Το χαρακτηριστικό του όμως είναι πως όλες αυτές οι περιστρεφόμενες φιγούρες αρχίζουν τον χορό τους λίγο πριν το ακριβώς, με την ακρίβεια τέσσερα λεπτά πριν από κάθε ώρα και όλο αυτό το σόου το  επαναλαμβάνουν 24 φορές την ημέρα εδώ και αιώνες. Όταν η ώρα γίνει ακριβώς, ο χτύπος μιας καμπάνας από ψηλά την επισημαίνει. Το αστρονομικό ρολόι δείχνει επίσης τον μήνα, τη μέρα, τα ζώδια και τη θέση της σελήνης. 
Η όχθη του ποταμού Αάρ που το καλοκαίρι μπορεί να κάνει μπάνιο οποιοσδήποτε και η γέφυρα Nydeggbrucke στο ψηλότερο σημείο της πόλης.
Το σπίτι-μουσείο του Άλμπερτ Αϊνστάιν  (Einsteinhaus, στην Kramgasse, στον αριθμό 49, στον δεύτερο όροφο), όπου έζησε από το 1903 μέχρι το 1905, ο μεγάλος Γερμανός φυσικός  Άλμπερτ Αϊνστάιν που είχε ήδη πάρει την Ελβετική υπηκοότητα και εργαζόταν στο γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Βέρνης. Εδώ θεμελίωσε τη θεωρία της σχετικότητας και διατύπωσε τη διάσημη εξίσωση Ε= mc2. Σήμερα το σπίτι του έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου υπάρχει το γραφείο του, βιβλία, φωτογραφίες και άλλα προσωπικά του αντικείμενα. Όμως πολλά περισσότερα για αυτόν τον νομπελίστα του 20ου αι. τον Άλμπερτ Αϊνστάιν υπάρχουν στο Ιστορικό Μουσείο της Βέρνης, το Bernisches Historisches MuseumΣτο Μουσείο αυτό που στεγάζεται σε ένα νεογοτθικό κτίριο επτά ορόφων και θυμίζει μεσαιωνικό κάστρο, λειτουργεί η παγκοσμίως μοναδική μόνιμη έκθεση που είναι αφιερωμένη στον Αϊνστάιν.
 Το μουσείο των Ελβετικών Άλπεων, το μουσείο του τραμ και το Κέντρο του Πάουλ Κλεέ να ξεχωρίζουν.
 Δεκαπέντε εξαιρετικά συντριβάνια της Βέρνης που κατασκευαστήκαν στο δέκατο έκτο αιώνα, με τα συντριβάνια του «Αγγελιοφόρου»  και «Παιδοφάγου» να ξεχωρίζουν.
 Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Διπλωμάτων Ερασιτεχνίας με τριάντα εκατομμύρια διπλώματα από όλο τον κόσμο.
Τα τρία μεγάλα αστικά πάρκα της Βέρνης: Bär-Park, Gurten και Rosengarten
Αξίζουν δυο ημερήσιες εκδρομές: στη αρχαία Ρωμαϊκή και πανέμορφη πόλη Thun και στην πόλη Interlaken, που βρίσκεται ενδιάμεσα από δυο λίμνες η Ελβετία έχει 1500 λίμνες!)
Πηγή: Βικιπαίδεια, Deutsche Welle, bern.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου