Αρχικά είναι η μέρα που γιορτάζεται το τέλος της κρύας εποχής. Πολλά πολύχρωμα έθιμα και παραδόσεις καλούν τους ανθρώπους να βγουν από τα σπίτια τους (όχι φέτος λόγω κορωνοϊού!). Όμως η μέρα έχει και πολιτική σημασία: Πολλά εργατικά συνδικάτα θυμίζουν με τις δράσεις τους και τις κινητοποιήσεις τους τη σημασία του εργατικού κινήματος.
Ήδη από το βράδυ της παραμονής της Πρωτομαγιάς αρχίζει το εορταστικό κλίμα. Σε πολλές περιοχές της Γερμανίας φτιάχνουν και στήνουν νέοι άντρες τη νύχτα ένα μαγιάτικο δέντρο όπως λέγεται (Maibaum, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στους Ρωμαίους) μπροστά από τα παράθυρα των κοριτσιών που αγαπούν. Τις περισσότερες φορές είναι ένα ξύλο από σημύδα στολισμένο με πολύχρωμες κορδέλες (το γνωστό γαϊτανάκι), γιατί συνήθως είναι τα πρώτα δέντρα που ανθίζουν και αποτελούν σύμβολο της ζωής και της δύναμης. Οι άντρες έχουν νωρίτερα πάει οι ίδιοι στο δάσος να κόψουν το ξύλο, πάντα βέβαια υπό το άγρυπνο βλέμμα του δασικού φύλακα!) Όμως τα δίσεκτα έτη, που ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες, το έθιμο γίνεται αντίστροφα: Οι γυναίκες αφιερώνουν ένα μαγιάτικο δέντρο (ή σύνθεση λουλουδιών) στους αγαπημένους τους. Αυτή η συνήθεια προέρχεται από τον Μεσαίωνα και δείχνει το θάρρος των αντρών κυρίως που έκαναν κάτι που τότε θεωρούταν ειδωλολατρικό και αντίθετο με τα χριστιανικά ήθη. Στις 30 Απριλίου λαμβάνουν χώρα σε χωριά και πόλεις χορευτικές εκδηλώσεις, κυρίως παραδοσιακές, αλλά όχι μόνο. Μπορεί να χορέυουν και σε Clubs, σε πάρτι που διοργανώνουν.
Πολλές φορές τα δέντρα αυτά στήνονται και στο κέντρο της πόλης. Από περιοχή σε περιοχή υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις παραδόσεις της Πρωτομαγιάς. Παράλληλα με το μαγιάτικο δέντρο- γαϊτανάκι γίνεται και η εκλογή μια βασίλισσας ή ενός βασιλιά (όπως και στο καρναβάλι). Αυτό συνηθίζεται στα χωριά και τις κοινότητες της Ρηνανίας και είναι σημαντικό γεγονός, δημοσιεύεται και στις εφημερίδες! Μαζεύονται γύρω από το δέντρο και κάνουν διάφορα παιχνίδια, για παράδειγμα το αλείφουν με σαπούνι και όποιος καταφέρει να μην γλιστρήσει και να ανέβει σε αυτό, γίνεται βασιλιάς! Γνωστό παιχνίδι επίσης είναι το κλέψιμο του μαγιάτικου δέντρου από το γειτονικό χωριό, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο, διότι εννοείται ότι φυλάνε όλοι τα δέντρα τους με πολλή προσοχή. Αλλά όταν ο φρουρός κουραστεί, κάποιος αρπάζει την ευκαιρία και το δέντρο! Κάποιοι "κλέφτες" το έχουν μεταφέρει με ελικόπτερο στην υψηλότερη κορυφή των γερμανικών Άλπεων Zugspitze!
https://www.bavariagr.de/maibaum-to-magiatiko-dentro-kai-to-magiatiko-stefani3004/?fbclid=IwAR3nfXKsQ6NaCgj10gWeA3reoZ0bFuBqXhpV704KYNpwq-jX2szuHsDmppI
Στο κρατίδιο Baden-Württemberg κάνουν φάρσες (Maistreiche), όπως για παράδειγμα ότι κρύβουν και καλύπτουν δημόσια αγάλματα και συντριβάνια με χαρτί. Σε πολλά μέρη φουντώνουν μαγιάτικες φωτιές. Τη νύχτα 30 Απριλίου (Walpurgisnacht) ζωντανεύει μια παράδοση από τους Κέλτες που γιόρταζαν την άνθιση και καρπερότητα της γης (απ' όπου ξεκινάει η φωτιά) σε σύνδεση με τον ουρανό (όπου φτάνει η φωτιά). Λέγεται ότι οι μάγισσες (κακές;) ανεβαίνουν στο βουνό Blocksberg για να ανάψουν φωτιές, να χορέψουν γύρω από αυτές και να πηδήξουν πάνω από αυτές, να συνδεθούν με τον διάβολο και να αποκτήσουν ιδιαίτερες δυνάμεις, να προβλέπουν το μέλλον, να δουν τι γίνεται σε άλλους τόπους και πολλά ακόμη. Η φωτιά, βέβαια λένε ότι διώχνει τα κακά πνεύματα, ενώ φέρνει τύχη στα ζευγάρια που πηδούν μαζί πάνω από αυτήν. Πολλοί άνθρωποι ντύνονται εκείνη τη νύχτα μάγισσες ή διάβολος και γιορτάζουν με όλη τους την ψυχή. Το δέντρο μένει τις περισσότερες φορές στη θέση του μέχρι το τέλος του μήνα, ίσως και μέχρι το φθινόπωρο. Και το τέλος του γιορτάζεται.
Πολλές αναφορές αυτής της νύχτας έχουμε στη λογοτεχνία, όπως στον Faust του Goethe, στο παιδικό βιβλίο "η μικρή μάγισσα" ("Die kleine Hexe") του Otfried Preußler.
https://www.youtube.com/watch?v=aPEamWi8C54&list=RDaPEamWi8C54&start_radio=1&t=993&fbclid=IwAR2j-KQWVrxi6b47CFyLw5u7Teo97w49f_lB77hNqIg79yY95OBpDJnnNbw
Η ιστορία αυτή σε απλά Γερμανικά για τα παιδιά:
Εδώ ένα βίντεο στο οποίο εξηγεί ένας καθηγητής πανεπιστημίου στην γερμανική τηλεόραση τα έθιμα της Πρωτομαγιάς:
Όλα τα έθιμα σε σχέση με τη φωτιά (όχι μόνο την Πρωτομαγιά):
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Η ημερομηνία αυτή είναι σημαντική για την κοινωνία: Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα η μέρα αυτή ήταν αφορμή για διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την επισήμανση περιπτώσεων κακομεταχείρισης και εκμετάλλευσης στην εργασία. Συνήθως γίνονται σε ειρηνικό κλίμα εκείνη την ημέρα διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Όμως από το 1987 στο Berlin-Kreuzberg γίνονται συχνά επεισόδια, ακόμα και πυρκαγιές σε αυτοκίνητα και κτίρια.
Quellen: alumniportal-deutschland.org/ duda news/ kindernetz.de/ helles-koepfchen.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου