Το όνομα που ξέρουμε για τη Βαυαρία Bayern δεν ήταν εξ αρχής έτσι...Πριν 200 χρόνια έγινε η αλλαγή. Το όνομα ήταν Baiern, αλλά άλλαξε από αγάπη προς την Ελλάδα! Μια ακόμα ονομασία που άλλαξε κατά τον ίδιο τρόπο ήταν της πόλης Speyer, η οποία εκείνη την εποχή βρισκόταν στη Βαυαρία.
Το 1825 θέλησε ο βασιλιάς Λουδοβίκος A' της Βαυαρίας (ο γάμος του ήταν η αιτία για το πρώτο Oktoberfest!) να γράψει τον τόπο του με ένα γράμμα από την ελληνική γλώσσα, το Υ. Ήταν μεγάλος φιλέλληνας, αγαπούσε την ελληνική αρχαιότητα. Δεν αρκέστηκε βέβαια μόνο σε αυτή την κίνηση, διέταξε την ανέγερση πολλών νεοκλασικών κτηρίων με πρότυπο την αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας (Athen an der Isar, Γλυπτοθήκη, Προπύλαια, Πινακοθήκη). Υποστήριξε την Ελληνική επανάσταση για την ανεξαρτησία της και ένιωσε μεγάλη χαρά και περηφάνια που ο δευτερότοκος γιος του Όθωνας έγινε βασιλιάς της Ελλάδας.
Δείτε το βίντεο:
Πηγές: zdf, swr, pomki, stern
Τι είναι το spam;
Το μυαλό όλων πηγαίνει στα Spam-mails, τα ανεπιθύμητα μηνύματα.
Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι "spam" είναι η ονομασία για μια κονσέρβα επεξεργασμένου καρυκευμένου κρέατος που χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του '30 στην Αγγλική γλώσσα για το καυτερό ζαμπόν. Τότε βρέθηκε η αμερικάνικη εταιρεία Hormel Foods Corporation, οποία το έβαλε σε κονσέρβα με αυτό το όνομα!
Πηγή: FAZΚατά τη διάρκεια του Β' ΠΠ μπορούσε κάποιος στη Μεγάλη Βρετανία να το αγοράσει παντού και όλοι το γνώριζαν με αυτό το όνομα.
Χρόνια αργότερα υπήρξε μια αγγλική κωμική μπάντα με το όνομα Monty Python, η οποία είχε δημιουργήσει ένα κωμικό νούμερο στην τηλεόραση για το spam. Διαδραματιζόταν σε μια καφετέρια, η οποία είχε στο μενού της κυρίως πιάτα με spam. Κάθε φορά που αναφερόταν στο σκετς η λέξη spam, ένα γκρουπ Βίκινγκς τραγουδούσε ένα τραγούδι, του οποίου οι στίχοι ήταν συνέχεια η λέξη...spam. Το τραγούδι αυτό ήταν τόσο ενοχλητικό, που δεν άφηνε τους θαμώνες να μιλήσουν μεταξύ τους. Από τότε έχει η λέξη spam την έννοια της πολύ συχνής και αχρείαστης επανάληψης, το οποίο επεκτάθηκε στον χώρο του διαδικτύου!
Δεν είναι γνωστό ποιοι έδωσαν αυτό το όνομα στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία, αλλά μπορεί να ήταν fans των Monty Python!!
Πηγή: Kinder WRD
Πηγές: zdf, Spiegel, Planet Wissen, GEO, Focus, Damals.de
Τη λίστα του Σίντλερ τη γνωρίζουμε πολλοί. Ποιος ήταν όμως ο - όχι και τόσο γνωστός- βρετανός "Σίντλερ" που έσωσε 669 παιδιά από το μένος των ΝΑΖΙ;
Πηγή φωτογραφίας: deutschlandfunk.de (imago/ CTK Photo)
Τον Οκτώβριο του 1938 κατέλαβαν οι Εθνοσοσιαλιστές τη Σουδητία στην Τσεχοσλοβακία, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να δραπετεύσουν στην Πράγα. Τέλη του 1938 ταξίδεψε ο Βρετανός Nicholas Winton στην πρωτεύουσα της Τσεχοσλοβακίας. Τον σόκαραν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι οικογένειες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο, ιδιαίτερα η μοίρα των παιδιών. Αποφάσισε να μεταφέρει όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία. Εκατοντάδες γονείς- οι περισσότεροι Εβραίοι- έκαναν ουρά έξω από το ξενοδοχείο του Winton, για να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα μέλλον με ασφάλεια. Στο Λονδίνο φτιάχνει ο ίδιος τα απαραίτητα έγγραφα. Για να ξεφύγουν από τον βραχνά της γραφειοκρατίας, πλαστογραφούν ο Winton και οι βοηθοί του έγγραφα. Για όλα τα παιδιά βρήκε μια οικογένεια αναδοχής- προϋπόθεση για το ταξίδι τους. Έτσι, στις 14 Μαρτίου 1939 έφυγε το πρώτο "τρένο- Winton" από την Πράγα, μία ημέρα πριν από την είσοδο της Wehrmacht στην υπόλοιπη Τσεχοσλοβακία!! Ακόμα 7 αμαξοστοιχίες με 649 παιδιά ακολούθησαν μέχρι τον Αύγουστο του 1939. Για 250 παιδιά η βοήθεια του Winton άργησε: ένα κανονισμένο δρομολόγιο για την 1η Σεπτεμβρίου 1939 δεν έφυγε ποτέ... Ο Β' ΠΠ είχε ξεκινήσει...
Δημόσια έγιναν οι πράξεις του Winton μόλις τη δεκαετία του '80. Πολλές χώρες του έχουν αποδώσει τιμές και αναγνώριση. Επίσης, πολλές φορές η ζωή του έγινε θέμα ταινιών, όπως η "One Life".
Όμως ο Winton παρέμεινε σε όλη του τη ζωή ταπεινός:
"Δεν υπήρξα ήρωας, δεν κινδύνευσα ποτέ".
https://www.youtube.com/watch?v=AKe0SMPzIVQ
Πηγές: zdf, Süddeutsche Zeitung, aboutholocaust.org, deutschlandrundfunk, YouTube
...αυτός είναι ο πύργος του Χάνσελ και της Γκρέτελ στο Ζεεβόλντε της Ολλανδίας!
Πηγή: Γεωγραφικοί, Deutsche Welle
Πηγή: Wikipedia, Deutsche Welle
Το πάρκο Mauerpark στο Βερολίνο είναι η πρώην λωρίδα του Τείχους μεταξύ του Prenzlauer Berg και του Wedding. Από το 1961 έως το 1989, η περιοχή ήταν αδιάβατη. Μετά την επανένωση έγινε δημόσιος χώρος πρασίνου. Μετά από κάποιες εργασίες ανακαίνισης από τον αρχιτέκτονα τοπίου Gustav Lange, το Mauerpark εγκαινιάστηκε επίσημα ακριβώς πέντε χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, στις 9 Νοεμβρίου 1994.
Το Mauerpark είναι ένας δημοφιλής τόπος συνάντησης. Υπάρχει ένα αμφιθέατρο, χώροι ηλιοθεραπείας και μια δημοφιλής υπαίθρια αγορά τα Σαββατοκύριακα με ιδιώτες εμπόρους. Η ποικιλία που προσφέρεται είναι αντίστοιχα ασυνήθιστη. Μάταια θα αναζητήσετε εδώ πάγκους με αντίκες. Αντίθετα, η γειτονιά συναντιέται εδώ - και ψάχνει ο ένας τους δίσκους βινυλίου του άλλου, πουλάει οικιακά είδη, ρούχα, μουσικά όργανα και ποδήλατα.
Από το 2009 κάθε Κυριακή απόγευμα από τις 3 μ.μ. και εφόσον ο καιρός είναι καλός η σκηνή είναι ελεύθερη για να ερμηνεύσετε το αγαπημένο σας τραγούδι μπροστά σε μερικές εκατοντάδες θεατές στο αμφιθέατρο.
Περίπου τρεις ώρες χρειάζονται τα πλοία για να φτάσουν εκεί. Στο νησί δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα αλλά ούτε και τα ποδήλατα - για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.
Η Ελιγολάνδη αποτελείται ουσιαστικά από δύο μικρά νησιά στη Βόρεια Θάλασσα. Έχει πλούσια ιστορία.
Αποτελούσε αποικιακή κτήση της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι το 1890. Η Μεγάλη Βρετανία την παραχώρησε στη Γερμανία με τον όρο να παύσει να έχει κυριαρχικές αξιώσεις για τη Ζανζιβάρη στην Ανατολική Αφρική.
Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου υπήρξε αγαπημένο θέρετρο των Γερμανών. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 όμως το ναζιστικό καθεστώς τη μετέτρεψε σε στρατιωτική βάση, με πολλά καταφύγια που φτιάχτηκαν τότε να σώζονται μέχρι σήμερα.
Αφού πέρασε ξανά σε βρετανικά χέρια, η Ελιγολάνδη έγινε το 1951 πάλι Γερμανική.
Όσο για το σήμα κατατεθέν του νησιού: Η Ψηλή Άννα είναι ένας κοκκινωπός βράχος από ψαμμίτη που εντυπωσιάζει!
Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: Berlinstadtservice
Η πέτρινη γέφυρα χτίστηκε από το 1821-1824 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Karl Friedrich Schinkel και αντικατέστησε μια παλιά ξύλινη γέφυρα.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα αγάλματα αφαιρέθηκαν για φύλαξη. Η ίδια η γέφυρα δεν υπέστη σχεδόν καμία ζημιά.
Μετονομάστηκε σε Marx-Engels-Brücke από το 1951 από την αντίστοιχη πλατεία Marx-Engels-Platz.
Η Schloßbrücke πήρε ξανά το όνομά της στις 3 Οκτωβρίου 1991, την πρώτη επέτειο της Γερμανικής Επανένωσης. Τα αγάλματα επέστρεψαν στις αρχικές τους θέσεις ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Πηγή: Deutsche Welle
Αυτό οφείλεται στις πολλές γέφυρες που έχει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας.
Είναι μάλιστα πιο πολλές από αυτές στη Βενετία - περισσότερες από 2500 για την ακρίβεια.
Όσον αφορά τις πόλεις με τον μεγαλύτερο αριθμό γεφυρών στην Ευρώπη, το Αμβούργο βρίσκεται στην 1η θέση!
Ακολουθεί η Βιέννη (2η θέση), το Άμστερνταμ (3η θέση), το Βερολίνο (4η θέση), ενώ η Βενετία καταλαμβάνει με 400 γέφυρες μόλις την 5η θέση, σύμφωνα με το Statista.
Πηγή: Deutshe Welle
Ο Πέτερ Λίμπουργκ πέρασε ένα μέρος από τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα, καθώς ο πατέρας του υπηρέτησε ως Πρέσβης της Ο.Δ. Γερμανίας στην Αθήνα και απελάθηκε ως ανεπιθύμητος από το δικτατορικό καθεστώς. Έκτοτε διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα. Η συμβολή του, υπό την σημερινή του ιδιότητα, στη διασφάλιση του ρόλου της Deutsche Welle ως γέφυρας αμφίδρομης πληροφόρησης και αμοιβαίας κατανόησης στις ελληνογερμανικές σχέσεις, είναι πολύ μεγάλης σημασίας.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στη Βόννη, ο Πέτερ Λίμπουργκ εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στη Λειψία. Το 1990 έγινε ανταποκριτής στις Βρυξέλλες του Γερμανικού Τηλεοπτικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DFA) και του τηλεοπτικού σταθμού SAT1, όπου κάλυπτε την ειδησεογραφία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια της σταδιοδρομίας του, ανέλαβε διευθυντικές θέσεις σε ιδιωτικούς οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Γερμανία. Διετέλεσε στο παρελθόν βασικός παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του SAT1 και διευθυντής ειδήσεων του ProSiebenSat 1 TV. Από τον Οκτώβριο του 2013 είναι Γενικός Διευθυντής της Deutsche Welle.
Το 2015 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απένειμε στον γενικό διευθυντή της Deutsche Welle Πέτερ Λίμπουργκ τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.
Deutsche Welle
Οι κύριοι πύργοι του Καθεδρικού Ναού της Κολωνίας δεν έχουν το ίδιο ύψος;
Πηγή: Planet Wissen
Αυτό έγινε αντιληπτό μόλις το 1985. Μέχρι τότε κυριαρχούσε η αντίληψη ότι οι δυο πύργοι έχουν ακριβώς το ίδιο ύψος.
Στην πραγματικότητα, ο βόρειος πύργος έχει ύψος 157,18 μέτρα, ενώ ο νότιος πύργος είναι τέσσερα εκατοστά ψηλότερος.
Το αστείο είναι ότι και αυτό δεν το ήξεραν στην Κολωνία.
Το 2010 και μετά από νέα μέτρηση του ύψους οι πολίτες έκπληκτοι έμαθαν ότι τελικά οι κύριοι πύργοι του Καθεδρικού Ναού δεν είναι τόσο ψηλοί όσο νόμιζαν.
Μέχρι τότε θεωρούσαν ότι ο βόρειος πύργος είναι 20 εκατοστά πιο ψηλός από ότι είναι στην πραγματικότητα, ενώ ο νότιος πύργος εννιά εκατοστά.
"Ουπς! Ο καθεδρικός ναός συρρικνώνεται" ήταν τότε ο τίτλος της „Kölner Express“, ενώ στην εφημερίδα „Bild“ αναρωτιόταν αρθρογράφος, αν ο
Καθεδρικός Ναός θα βυθιζόταν τελικά στο έδαφος δεδομένου του ρυθμού συρρίκνωσης του.
Τελικά ο λόγος της απόκλισης οφειλόταν στον διαφορετικό τρόπο μέτρησης.
Όχι, λοιπόν, ο Καθεδρικός Ναός της Κολονίας δεν συρρικνώνεται.
Deutsche Welle
Πηγή: skyline atlas
Η Φρανκφούρτη είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και ονομάζεται επίσης «Mainhattan» επειδή βρίσκεται στον ποταμό Main και έχει μερικούς εντυπωσιακούς ουρανοξύστες.
Για μια φανταστική θέα της πόλης, μπορείτε να ανεβείτε στον 55ο όροφο του Πύργου MAIN, που είναι το υψηλότερο σημείο θέασης της Φρανκφούρτης.
Ο ψηλότερος ουρανοξύστης είναι ο Πύργος Commerzbank (260 μέτρα).
Επίσης, την ονομάζουν και "Bankfurt" λόγω της ύπαρξης πολλών τραπεζών, αλλά κυρίως της κεντρικής Ευρωπαϊκής τράπεζας. (Πολλά παρατσούκλια, δε βρίσκετε;)
Πηγή: SR.de
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 η Γερμανία άρχισε να συνάπτει διμερείς συμφωνίες προσέλκυσης εργατικού δυναμικού, κυρίως από τις χώρες της νότιας Ευρώπης, ώστε να προσελκύσει εργατικό δυναμικό για τις γερμανικές επιχειρήσεις. Οι πρώτες συμφωνίες του είδους είχαν υπογραφεί με την Ιταλία το 1955 και με την Ελλάδα στις 30.03.1960.
Στα 13 χρόνια που μεσολάβησαν από τη συμφωνία του 1960 μέχρι το «φρένο» του 1973 ήρθαν για να εργαστούν στη Γερμανία 615.000 άνδρες και γυναίκες.
Πηγή: Weissenstadt
Οι άνθρωποι άρχισαν να διακοσμούν συντριβάνια με πασχαλινά αυγά στις αρχές του 20ου αιώνα στην περιοχή της Άνω Φραγκονίας στη Βαυαρία.
Στη συνέχεια το έθιμο εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές.
Λέγεται ότι η παράδοση ξεκίνησε για να τιμηθεί το νερό ως πολύτιμο αγαθό.
Deutsche Welle
Πηγή: Travelstories
Η Λειψία ήταν το λογοτεχνικό κέντρο της Γερμανίας στα μέσα του 18ου αιώνα, εν μέρει χάρη στο έργο προσωπικοτήτων όπως ο Johann Christoph Gottsched και η σύζυγός του ή ο καθηγητής ποίησης και ηθικής Christian Fürchtegott Gellert. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο ασκούσε μεγάλη έλξη ως τόπος σπουδών για μεταγενέστερους ποιητές και συγγραφείς.
Ο διασημότερος ίσως φοιτητής του Πανεπιστημίου της Λειψίας είναι ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε. Το 1765, μετά από παράκληση του πατέρα του, άρχισε να σπουδάζει νομικά στη Λειψία, την οποία αποκαλούσε τότε "Μικρό Παρίσι". Εκτός από τις νομικές διαλέξεις, ο 16χρονος τότε φοιτητής παρακολούθησε επίσης μαθήματα φιλοσοφίας και φιλολογίας.
Ο Γκότχολντ Εφραίμ Λέσινγκ ήταν επίσης φοιτητής στο Alma mater Lipsiensis. Ήρθε να σπουδάσει στη Λειψία το 1746 θεολογία και φιλολογία, ακολούθησε επιστημονικές σπουδές και το 1748 σπούδασε για λίγο και ιατρική, την οποία συνέχισε στη συνέχεια στη Βιτεμβέργη. Εκεί απέκτησε αργότερα (1752) το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στη φιλοσοφία. Ο Λέσινγκ χαρακτήριζε τη Λειψία ως μια πόλη στην οποία ολόκληρος ο κόσμος μπορούσε να βρεθεί σε μικρογραφία.
Το Πανεπιστήμιο της Λειψίας ιδρύθηκε το 1409, γεγονός που το καθιστά 2ο ιστορικά στη Γερμανία. Το κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου με την εκκλησία - από το 2012 πλήρως ανακαινισμένο - απογειώνει τη φοιτητική ζωή στην καρδιά της πόλης.
Deutsche WelleΠηγή: Travelstories
Fürstenzug - μια ιδιαίτερη «τοιχογραφία», ένα mural 101 μέτρων, αποτελούμενο από 23.000 πορσελάνινα πλακάκια Μάισεν σε ασπρόμαυρους και κίτρινους τόνους κατά μήκος της Augustusstrasse.
Απεικονίζει Σάξονες ηγεμόνες του οίκου Βέττιν να παρελαύνουν έφιπποι και πεζοί.
Συγκεκριμένα, όλοι οι ηγεμόνες της Σαξονίας που βασίλεψαν στη Δρέσδη της Γερμανίας από το 1123 έως το 1904 «διηγούνται» με έναν ξεχωριστό τρόπο την ιστορία της πόλης αλλά και τη δική τους.
Σε αυτό το εντυπωσιακό έργο τέχνης απαθανατίστηκαν και πολλοί στρατιώτες, τεχνίτες, καλλιτέχνες και επιστήμονες.
Deutsche WelleΗ συνοικία Νικολάι είναι από τις πιο παλιές γειτονιές του Βερολίνου;
Πήρε το όνομά της από την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νικολάου (Nikolaikirche), και βρίσκεται ανάμεσα στο Κόκκινο Δημαρχείο και τις όχθες του Σπρέε.
Η συνοικία Νικολάι, που βρίσκεται στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τον εορτασμό της 750ης επετείου της πόλης, η ΛΔΓ ανοικοδόμησε τη συνοικία Νικολάι το 1987 ως έργο κύρους.
Η προσπάθεια αυτή των Aνατολικογερμανών δέχτηκε καυστική κριτική και τότε δόθηκε στην περιοχή το προσωνύμιο „η Ντίσνευλαντ του Χόνεκερ“.
Η συνοικία είναι γνωστή μεταξύ άλλων για τα πολλά μικρά κτίρια που στεγάζονται σε στενά δρομάκια. Σε αυτήν θα βρείτε καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και όχι μόνο.
deutsche WelleΠηγή: i-gallery.gr
Η Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο χτίστηκε μεταξύ 1788 και 1791 σύμφωνα με τα σχέδια του Carl Gotthard Langhans κατόπιν αιτήματος του Πρωσικού βασιλιά Φρειδερίκου Γουλιέλμου Β'. Έξι δωρικοί κίονες σε κάθε πλευρά είναι τοποθετημένοι μπροστά από τα διαγώνια δοκάρια βάθους έντεκα μέτρων. Το κτίριο είναι ένα από τα πιο όμορφα παραδείγματα του γερμανικού κλασικισμού.
Η Πύλη, η οποία συμβόλιζε κάποτε τη διαίρεση της πόλης σε Ανατολή και Δύση, αποτελεί σύμβολο της γερμανικής ενότητας μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Στις 12 Ιουνίου του 1991, εισήχθησαν για πρώτη φορά συγκεκριμένοι κανόνες για την ανακύκλωση συσκευασιών: από κονσέρβες, συσκευασίες φρέσκου γάλακτος και χυμών μέχρι κάθε λογής πλαστικά. Από τότε προστέθηκε μπροστά στα σπίτια των Γερμανών ένας ειδικός κίτρινος κάδος, στον οποίο τοποθετούνταν τα προς ανακύκλωση απορρίμματα σε κίτρινο σάκο σκουπιδιών. Ο νόμος περί συσκευασιών υποχρέωνε για πρώτη φορά κατασκευαστές και εμπόρους να καταβάλλουν αντίτιμο για την αποκομιδή, τη διαλογή και την επεξεργασία των συσκευασιών.
Τότε γεννήθηκε η ιδέα της κυκλοφορίας των ανακυκλωμένων προϊόντων. Η γερμανική βιομηχανία έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός «διπλού συστήματος», συλλογής των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών και της εκ νέου επεξεργασίας τους. Η καθιέρωση του «πράσινου σήματος» στις συσκευασίες είναι μια κληρονομιά εκείνης της εποχής.
Το γερμανικό σύστημα του διαχωρισμού των σκουπιδιών αποτέλεσε πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο. Τότε ξεκίνησε και η χρήση των χαρακτηριστικών μπλε κάδων για το χαρτί και των κίτρινων για τις υπόλοιπες συσκευασίες. Σιγά σιγά ξεκίνησαν οι γερμανοί πολίτες να εξοικειώνονται με τη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Deutsche WelleYouTube
Η UNESCO μόλις πρόσθεσε έξι νέες εγγραφές στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένης της techno σκηνής του Βερολίνου. Ο χαρακτηρισμός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αποσκοπεί στη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων.
Η γερμανική πρωτεύουσα έχει γίνει παγκοσμίως γνωστή για τη ζωντανή techno σκηνή της. Ωστόσο, τα κλαμπ του Βερολίνου εξακολουθούν να υποφέρουν από τα επακόλουθα της πανδημίας COVID-19.
Deutsche WelleΥπερβαίνει τον αριθμό των δωματίων στον Λευκό Οίκο (132 δωμάτια).
Ωστόσο, το Δημαρχείο του Αμβούργου δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την έδρα της βρετανικής μοναρχίας, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, που αριθμούν…775 δωμάτια.
Deutsche Welle
Flix
Η Σάντρα Χίλερ γεννήθηκε το 1978 στο Φριντριχρόντα, στo ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας. Αφού διέπρεψε στη θεατρική ομάδα του σχολείου, μετακόμισε στο Βερολίνο με παρότρυνση των καθηγητών της και σε ηλικία μόλις 17 χρονών, λίγο μετά την πτώση του Τείχους, έγινε δεκτή στην Κρατική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών «Ερνστ Μπους». Παραμένει πιστή στο θέατρο, εκεί γνώρισε την πρώτη μεγάλη διάκριση ως «Ηθοποιός της χρονιάς» το 2010, εκεί επιστρέφει κάθε τόσο μετά από έναν ακόμη αντισυμβατικό κινηματογραφικό ρόλο.
Το «ατού» της Γερμανίδας ηθοποιού είναι οι αντισυμβατικοί ρόλοι, που υποδηλώνουν υπαρξιακά αδιέξοδα, ψυχολογικά όρια, αποκλίνουσες συμπεριφορές. Πολλές φορές διανθίζει την ερμηνεία της με κωμικά στοιχεία, υπαινιγμούς και αμφισημίες ή «παίζει» με γυναικεία στερεότυπα.
Στην ταινία «Ανατομία μίας Πτώσης» η Σάντρα Χίλερ υποδύεται μία Γερμανίδα συγγραφέα, που ζει σε ένα γραφικό σαλέ στις γαλλικές Άλπεις, μαζί με τον σύζυγό της Σάμουελ και τον εντεκάχρονο γιο τους Ντάνιελ. Το φαινομενικό ειδύλλιο μόνο ειδύλλιο δεν είναι και όταν ο Σάμουελ βρίσκεται νεκρός στο χιόνι, πολλοί υποψιάζονται ότι έπεσε θύμα οικογενειακής βίας.
Η σκηνοθέτις Ζιστίν Τριέ διαπρέπει στην τεχνική του παράλληλου μοντάζ και παρεμβάλλει σκηνές που διαφέρουν ως προς τον τόπο και τον χρόνο, αλλά δεν δίνουν οριστική απάντηση. Ένα συζυγικό καυγαδάκι, μία μητρική παρηγοριά στο φοβισμένο αγόρι, ένα ξέσπασμα στην ανάκριση μπορεί να ερμηνευθούν ως ενδείξεις ενοχής, αλλά και αθωότητας.
Deutsche Welleschloss-drachenburg.de
Το Κάστρο Ντράχενμπουργκ, που χτίστηκε μεταξύ 1882 και 1884, είναι ένα από τα σημαντικότερα κάστρα που φτιάχτηκαν στο τέλος του 19ου αιώνα στη Γερμανία.
Ο συνδυασμός φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικού πλούτου, το ρομαντικό τοπίο και η μοναδική ιστορία του προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο.
Το κάστρο στο Κενιγκσβίντερ κοντά στη Βόννη μοιάζει με ένα παραμυθένιο κάστρο και έχει μια περιπετειώδη αλλά και σκοτεινή ιστορία.
Ένα εθνικοσοσιαλιστικό ελίτ σχολείο, η Σχολή Αδόλφου Χίτλερ (AHS 3), μετακόμισε στο Κάστρο Ντράχενμπουργκ το 1942.
Η πιο μεγάλη δομική αλλαγή από αυτήν την περίοδο είναι η καταστροφή της αρχικής κύριας πύλης.
Μεγάλες αλλαγές υπέστη και το πάρκο με την προσθήκη επιχώσεων για την τοποθέτηση πυροβολικού. Τελικά το κάστρο δέχτηκε πυρά. Σχεδόν όλο το βιτρό έσπασε και η γκαλερί τέχνης υπέστη σοβαρές ζημιές.
Στο τέλος του πολέμου, τα αμερικανικά στρατεύματα κατέλαβαν το κάστρο και αργότερα χρησίμευσε ως αρχηγείο προσφύγων.
Deutsche WelleΤο σχήμα του θόλου επιτρέπει στο κτήριο να αξιοποιεί τον φυσικό φωτισμό και αερισμό, καθιστώντας το ένα μοναδικό σύμβολο βιωσιμότητας. Ο γυάλινος θόλος με ύψος 23 μέτρα και διάμετρο 40 είναι σχεδιασμένος από τον διάσημο αρχιτέκτονα Σερ Νόρμαν Φόστερ.
Reichstagskuppel
Η Mercedes-Benz Arena, που άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2008, είναι μία από τις πιο σύγχρονες αρένες πολλαπλών χρήσεων στον κόσμο. Κατά μέσο όρο έχει 1,3 εκατ. επισκέπτες και 130 εκδηλώσεις ετησίως. Είναι η έδρα της ομάδας χόκεϊ επί πάγου Eisbären Berlin και της ομάδας μπάσκετ Άλμπα Βερολίνου και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 17.000 επισκέπτες. Εκτός από αθλητικές εκδηλώσεις φιλοξενεί και συναυλίες και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
Συνολική έκταση της αρένας: 60.000 m2 - πέντε φορές το μέγεθος της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας! Τα τεχνικά πρότυπα της Mercedes-Benz Arena εξασφαλίζουν ιδανική ακουστική και τέλεια θέα από όλες τις θέσεις.
Βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά του Βερολίνου, ανάμεσα στον Ανατολικό Κεντρικό Σταθμό (Ostbahnhof) και τη Warschauer Straße.
Στις 26 Μαΐου 2024, ο τελικός αγώνας της EuroLeague Final Four θα διεξαχθεί στην Mercedes-Benz Arena
Πηγές: Deutsche Welle, terraX History, German Culture and more, Γεωγραφικοί
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου