Στην Αυστρία και σε πολλές περιοχές της Γερμανίας και της Ελβετίας δεν τελειώνει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων αν δεν έρθουν τα Θεοφάνεια στις 6 Ιανουαρίου. Την ημέρα που τελειώνει το 12ήμερο σε όλες τις γερμανόφωνες χώρες είναι γνωστό το έθιμο της ημέρας και των τραγουδιστών των αστεριών. Παρόλο που το έθιμο έχει ρίζες τον 16ο αιώνα, στη σύγχρονη εποχή (1959) το έθιμο έχει γίνει πολύ δημοφιλές και αγαπητό στις γερμανόφωνες χώρες. Πολλά νεαρά άτομα των περιοχών αυτών συμμετέχουν, και αγόρια και κορίτσια, σε ομάδες των τριών, ντύνονται με ρούχα όπως όταν οι αληθινοί μάγοι επισκέπτονταν τον νεογέννητο Χριστό. Αυτός που βρίσκεται στην αρχή της πομπής κρατά ένα αστέρι και όλοι μαζί γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν παραδοσιακά κάλαντα της ημέρας. Συλλέγουν δωρεές για καλό σκοπό, όπως την καταπολέμηση της πείνας σε περιοχές του πλανήτη. Η ιδέα αρχικά ήταν να βοηθήσουν εγκαταλελειμμένα μωρά, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς. Τα τελευταία χρόνια έχουν συλλέξει τα παιδιά στη γερμανία 47 εκατομμύρια ευρώ! Για τον εαυτό τους κρατούν τα γλυκά! Επίσημη αργία σε όλες αυτές τις χώρες, ενώ σε κάποιες άλλες (π.χ. Ισπανία και Λατινική Αμερική)είναι η σημαντικότερη μέρα για ανταλλαγή δώρων. Τα παιδιά ξυπνούν με ανυπομονησία να δουν τι δώρα τους άφησαν οι τρεις μάγοι. Ό,τι είναι η 6η Ιανουαρίου για την Ισπανία, είναι η 6η Δεκεμβρίου για τις γερμανόφωνες χώρες και η γιορτή του Αγίου Νικολάου. Ως τελευταία ημέρα των εορτών συνηθίζεται να καίγεται και το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Στις καθολικές περιοχές των γερμανόφωνων χωρών είναι επίσης η ημερομηνία αυτή (6.1) παύουν να έχουν την επιγραφή στις πόρτες τους (όπως δείχνει η κάτω φωτογραφία), η οποία λέγεται ότι φέρνει ευλογία στο σπίτι.
Τα τρία γράμματα στην επιγραφή είναι τα αρχικά των ονομάτων των τριών μάγων (Magi): Caspar, Melchior and Balthasar (German spelling). Άλλη εκδοχή είναι ότι υπονοούν τη λατινική φράση Christus mansionem benedicat, που σημαίνει "Ο Χριστός ας ευλογήσει το σπίτι αυτό". Η επιγραφή για το 2021 θα είναι: 20*C+M+B+21, στην οποία το αστέρι (*) συμβολίζει το αστέρι της Βηθλεέμ και οι τρεις σταυροί (+) την τρεισυπόστατη εκκλησία: Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα.
Rauhnächte, "Rough Nights" και παγανιστικά έθιμα που αρχίζουν στις 21-22 Δεκεμβρίου και τελειώνουν σήμερα, 6.1, φωτιές και άγριοι ήχοι στο δάσος από τα "στοιχειά", τα πνεύματα με την τρομακτική και παράξενη εμφάνιση.
Οι τρεις μάγοι απεικονίζονται στον Καθεδρικό ναό της Κολωνίας από το 1225 (εικόνα δεξιά).
Και επειδή τελειώνει όλη αυτή η "γλυκιά" περίοδος των εορτών, φτιάχνουν και το γλυκό των Τριών μάγων (Dreikönigskuchen, Three Kings Cake). Είναι χωρισμένο σε τόσα κομμάτια, όσοι και οι άνθρωποι του σπιτιού συν ένα, συμβολικά για όσους δεν είναι μαζί τους για οποιοδήποτε λόγο. Κάποιες φορές το δίνουν σε κάποιο φτωχό που μπορείνα περνάει στον δρόμο. Όποιος βρει μια μικρή φιγούρα του μικρού Χριστούλη ή εναλλακτικά ένα άσπρο φασόλι στο κομμάτι του, είναι ο βασιλιάς της ημέρας και φορά την κορώνα, κερδίζοντας και κάποια άλλα προνόμια, φυσικά!
Και τον/την καγκελάριο και το κοινοβούλιο της Γερμανίας δέχεται την επίσκεψη των παιδιών αυτών.
Frankreich
Spanien
Süddeutschland
Πηγές: german-way.com, german culture & more (facebook)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου