Ετικέτες
- BASTELN (2)
- BÜCHER LESEN (16)
- DaF-UNTERRICHT (83)
- DEUTSCHE BILDER (35)
- ERASMUS/REISEN (1)
- FESTE (41)
- FILME (2)
- Geschichte (62)
- LANDESKUNDE (73)
- OSTERN (10)
- PERSÖNLICHKEITEN (30)
- PRÜFUNGEN/TESTS (8)
- VIDEO (15)
- WORTSCHATZ (36)
- ZITATE (24)
Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021
Η Ελληνική εκπομπή του Μονάχου
28 Ιανουαρίου: Ο Χίτλερ και τα παιχνίδια εξουσίας
Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021
27η Ιανουαρίου : Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021
22 Ιανουαρίου: Η γιορτή της γαλλο-γερμανικής φιλίας
Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021
Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021
Μπρέτσελ: Το Γερμανικό κουλούρι – Η ιστορία του και πως να το φτιάξετε
Μπρέτσελ
Τα μπρέτσελ είναι τόσο μέρος του Μονάχου όσο και το Oktoberfest. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στο Μόναχο δεν έχουν ιδέα πόσο βαθιά συνδέεται η πόλη με τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα.
Ποιος το εφηύρε;
Επειδή οι πολίτες του Μονάχου αγαπούν τόσο πολύ τα μπρέτσελ τους, ισχυρίζονται επίσης ότι εφηύραν το μπρέτσελ. Σύμφωνα με το μύθο, τα πρώτα κουλουράκια παρασκευάστηκαν στις 11 Φεβρουαρίου 1839.
Ο Wilhelm Eugen von Ursingen, πρέσβης από τη βασιλική περιοχή της Βυρτεμβέργης, ήθελε να φάει πρωινό εκείνη την ημέρα στο καφέ στο δικαστήριο Eilles της Residenzstrasse του Μονάχου.
Υπήρχαν ήδη κουλούρια τότε, αλλά τρώγονταν μάλλον γλυκά. Ο αρτοποιός Anton Nepomuk Pfannenbrenner λέγεται ότι κατά λάθος επικάλυψε τα κουλούρια με σόδα αντί για ζάχαρη, το οποίο στην πραγματικότητα προοριζόταν για τον καθαρισμό των δίσκων.
Όταν τα φρέσκα κουλουράκια βγήκαν από το φούρνο, φαινόνταν τραγανά, καφέ και μύριζαν υπέροχα. Ο θρύλος λέει ότι το μπρέτσελ είναι φτιαγμένο από τους ανθρώπους του Μονάχου – αλλά όχι το σχήμα του μπρέτσελ. Επειδή το σχήμα του μπρέτσελ δεν εφευρέθηκε ποτέ, αλλά έχει “αναπτυχθεί” με τους αιώνες.
Η “Brezitella”
Η ιστορία του κουλουριού ξεκινά πριν από πολλά χρόνια. Ακόμη και οι Ρωμαίοι δημιούργησαν ένα κυκλικό δαχτυλίδι ψωμιού από ένα κομμάτι ζύμης και το ονόμασαν «brachium» που σημαίνει «βραχίονας».
Αυτό το ψωμί αρχικά χρησιμοποιήθηκε για τελετουργικές πράξεις και οι πρώτοι Χριστιανοί υιοθέτησαν επίσης αυτό το ψωμί ως ψωμί κοινωνίας. Το ψωμί διατήρησε τον χαρακτήρα του αυτό μέχρι τον 16ο αιώνα – μόνο το σχήμα άλλαξε με τους αιώνες.
Το δαχτυλίδι έγινε ένα είδος του αριθμού έξι. Στη συνέχεια σχηματίστηκε ένα έξι και από την αντίθετη πλευρά και τελικά πλέχτηκα σαν χέρια. Στον Μεσαίωνα, η ζαχαροπλαστική ονομάστηκε «brezitella» λόγω των πλεγμένων βραχιόνων. Γλωσσικά, δεν απείχε από το σημερινό κουλουράκι.
Ο “Brezenreiter”
Μια σχεδόν ξεχασμένη παράδοση που ασκείται στο Μόναχο για αιώνες και χρονολογείται από το 1318 είναι το “Münchner Brezenreiter”.
Εκείνη την εποχή, η πλούσια εμπορική οικογένεια του Μονάχου Wadler ίδρυσε ένα ίδρυμα για τη σίτιση των φτωχών. Μέρος αυτού του ιδρύματος ήταν επίσης η ιδέα να δοθεί στους φτωχούς ένα κουλουράκι μία φορά το χρόνο.
Για να το λένε στους ανθρώπους, κάθε χρόνο ένας άντρας με ένα μεγάλο καλάθι μπρέτσελ περνούσε από την πόλη προς το Heilig-Geist-Spital στο Viktualienmarkt.
Στο δρόμο, ο οδηγός έδινε το απόθεμα των κουλουριών και έτσι μοιράζονταν συνολικά 3.000 κουλούρια σε όσους είχαν ανάγκη στο νοσοκομείο.
Αυτό συνέχισε για αιώνες έως ότου ξέσπασε ένα σκάνδαλο το 1801: Επειδή δεν υπήρχαν αρκετά κουλούρια, το πλήθος οργίστηκε. Μερικοί άνδρες έριξαν τον αναβάτη από το άλογό του και τον χτύπησαν.
Στη συνέχεια, το έθιμο έσβησε μετά από 483 χρόνια χωρίς αντικατάσταση. Ως ενθύμιο της παράδοσης, παρέμεινε μόνο μια τοιχογραφία στην εκκλησία του Αγίου Πνεύματος.
Ένας αναβάτης με καλάθι με μπρέτσελ αναπαρίσταται πάνω του. Περίπου 200 χρόνια αργότερα, το παλιό έθιμο του μπρέτσελ του Μονάχου αναβίωσε – αλλά διαφορετικά.
Σήμερα, κάθε χρόνο στα γενέθλια της πόλης, ένας αναβάτης με ένα καλάθι μπρέτσελ κάθεται σε ένα άλογο και διανέμει τα μπρέτσελ του στους πολίτες του Μονάχου σε αντάλλαγμα για μια δωρεά για κοινωνικά ιδρύματα.
Πολύτιμο πολιτιστικό αγαθό
Το μπρέτσελ είναι ένα πολιτιστικό αγαθό στο Μόναχο και ως εκ τούτου έχει γίνει ακόμη και έκθεμα σε μουσείο. Πριν από λίγα χρόνια, το Μουσείο Πόλης του Μονάχου αφιέρωσε τη δική του έκθεση στα κουλούρια, η οποία παρείχε πληροφορίες για την προέλευσή τους, τα διαφορετικά σχήματα και χαρακτηριστικά.
Ένας φωτογράφος παρουσίασε 46 μεγάλες εικόνες ποικίλων κουλουριών. Κατά την έναρξη της έκθεσης, οι καλύτεροι αρτοποιοί μπρέτσελ της πόλης επιλέχθηκαν από μια κριτική επιτροπή καταναλωτών.
Όμως δεν τα κατάφερε: Πριν προλάβει η κριτική επιτροπή να δοκιμάσει τα μπρέτσελ που προορίζονται για δοκιμή, οι επισκέπτες της έκθεσης τα είχαν ήδη φάει όλα!
Εδώ είναι τα συστατικά για τη ζύμη:
- 500 g αλεύρι σίτου (τύπος 550)
- 42 γρ. φρέσκια μαγιά (1 κύβος)
- 250 ml χλιαρό γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 50 γρ. μαλακό βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
Εκτέλεση:
- Προσθέστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα, ανακατέψτε καλά και αφήστε τα για λίγα λεπτά.
- Ζυμώστε όλα τα συστατικά, εκτός από τη σόδα ψησίματος, μαζί για περίπου 15 λεπτά για να σχηματίσετε μια λεία ζύμη και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μισή ώρα έως ότου η ζύμη διπλασιαστεί.
- Στη συνέχεια, κόψτε 8-10 μερίδες του ίδιου μεγέθους, τυλίξτε περίπου 30 εκ. μήκους ζύμης, τα οποία θα πρέπει να είναι παχύτερα στη μέση από ό, τι στα άκρα.
- Στη συνέχεια, διαμορφώστε κάθε σκέλος σε κουλουράκι.
- Διπλώστε τους βραχίονες ζύμης δύο φορές.
- Βράστε ένα λίτρο νερό με τη μαγειρική σόδα και στη συνέχεια βυθίστε το κάθε κομμάτι ζύμης σε αυτό για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
- Στραγγίστε τα κουλούρια και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί επενδεδυμένο με χαρτί ψησίματος.
- Πασπαλίστε το κουλουράκι με λίγο χοντρό αλάτι και αφήστε το στο ταψί για άλλα δέκα λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους (200°C για αντιστάσεις – 180°C για αέρα). Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και τοποθετήστε ένα ρηχό μπολ με βραστό νερό στο κάτω μέρος του φούρνου.
- Ψήστε τα κουλούρια για περίπου 15-25 λεπτά και μην ανοίξετε το φούρνο κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος.
Καλή σας όρεξη!
Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021
Μαθήματα τηλεκπαίδευσης από το... παρελθόν!
H τηλεκπαίδευση φαντάζει στους περισσότερους από εμάς κάτι εξαιρετικά μοντέρνο και καινοτόμο. Κι όμως, τα πρώτα τηλεμαθήματα έγιναν το μακρινό... 1940! Τότε που, όπως προκύπτει από την ανέκδοτη βιογραφία της Αλεξάνδρας Μάνου, την οποία η εγγονή της έχει εμπιστευτεί στο Ιστορικό Αρχείο του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών στη Σκουφά, η πρωτοποριακή δασκάλα, μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς, μόνο έναν μήνα μετά τη διακοπή των μαθημάτων λόγω του πολέμου, ξεκίνησε μαθήματα μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών - που είχε ιδρυθεί μόλις δυο χρόνια νωρίτερα.
«Η Αλεξάνδρα», γράφει η συνονόματη εγγονή της, «λαμβάνει εντολή να δουλέψει με απόσπαση στο Υφυπουργείο Τύπου και Τουρισμού στη διεύθυνση Ραδιοφωνίας, για την "Σχολική Ωρα". Κάνει μαθήματα στα παιδιά σαν να βρίσκονται στην τάξη της, Ορθογραφία, Αριθμητική, αλλά κυρίως Γεωγραφία, Πατριδογνωσία και Χαρτογραφία, που φαίνεται ότι είναι το ιδιαίτερο αντικείμενο που της έχει ανατεθεί.
Το πρώτο μάθημα γίνεται στις 2 Δεκεμβρίου 1940 και περιλαμβάνει οδηγίες και επεξηγήσεις αλλά και εμψύχωση των παιδιών:
"Αγαπητά μου παιδιά,
Πολλά από σας με λαχτάρα με ρωτήσατε όταν ήλθα στο σπίτι σας "πότε θ' ανοίξει το σχολείο; Πότε θ' αρχίσουν τα μαθήματα;". Τις ίδιες ερωτήσεις μου κάματε κι εσείς οι άλλοι που έτυχε να με συναντήσετε έξω. Είδα στα παιδικά σας προσωπάκια ζωγραφισμένη τη λύπη. Αυτή τη λύπη την αισθανθήκατε γιατί χωριστήκατε από τους συμμαθητές σας, γιατί απομακρυνθήκατε από το αγαπημένο σας σχολείο.
Κι εμείς σας νοσταλγήσαμε. Και στο σχολειό μας, που τώρα είναι κλειστό, επειδή οι διδάσκαλοί σας, άνδρες και γυναίκες, βρίσκονται στην υπηρεσία της Πατρίδος, γίνεται αισθητή η απουσία σας. Οι χαρούμενες φωνούλες σας, τα γέλια και τα ξεφωνητά δεν ακούγονται στην ευρύχωρη αυλή του. Δεν θ' αργήσει, όμως, νά 'ρθη η ευτυχισμένη μέρα, υπερήφανά μου Ελληνόπουλα, που θα συναντηθούμε όλοι να πανηγυρίσουμε τη Νίκη της Μεγάλης μας Ελλάδος, την λευτεριά των σκλάβων αδελφών μας. Λευτεριά που την διεκδικεί ο γενναίος μας στρατός...
Σας νοιώθουμε καλά. Ξέρουμε πόσο πρόθυμοι είστε όλοι, πόσο διψάτε για μάθηση, πόσο αγαπάτε την πρόοδο. Για να κάνετε τώρα σχολική εργασία στο σπίτι σας, θα σας βοηθήσουμε από το ραδιόφωνο... Το θέλετε αυτό; Οποιος το θέλει ας σηκωθεί όρθιος. Εδώ, τα παιδάκια που έχω κοντά μου, όλα σηκωθήκανε. Και σεις που με ακούτε, ασφαλώς όρθιοι είσθε αυτή τη στιγμή. Αισθάνομαι και τη χαρά σας.
Για να αρχίσουμε τις ασκήσεις από το Ραδιόφωνο, θα περιορισθούμε εξ ανάγκης στα απολύτως απαραίτητα εφόδια. Προσέξτε παιδιά τι πρέπει να έχετε πάντοτε μαζί σας στις εκπομπές μας... (δίνει οδηγίες και κατάλογο υλικών). Εμπρός, παιδιά, ανοιχτά τα πρόχειρά σας και το μολύβι στο χέρι."
Εργασίες με... mail. Τα παιδιά αναλαμβάνουν να ετοιμάζουν εργασίες που στέλνουν ταχυδρομικώς στο Υπουργείο Τύπου και Τουρισμού, που από την κήρυξη του Πολέμου έχει μεταστεγαστεί στο Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, Κοραή 4. Η Αλεξάνδρα τα εμψυχώνει επαινώντας τις εργασίες τους. Ετσι, η σχέση γίνεται αμφίδρομη και τα παιδιά νιώθουν ζωντανή την επαφή με τη δασκάλα τους. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι ο φόρτος της δουλειάς της είναι πολλαπλάσιος (...). Η δουλειά αναγκαστικά μεταφέρεται και στο σπίτι όπου δουλεύει εντατικά και συστηματικά για να τα προφτάσει όλα.
Αναγνώριση. Η δουλειά της, όμως, αναγνωρίζεται. Η έκθεση του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου αναφέρει μεταξύ άλλων:
"Κατά το ως άνω διάστημα, η κα Μάνου συνέταξε δεκαέξ (16) εν όλω ραδιοφωνικάς εκπομπάς (...), διαρκείας 15' της ώρας, και εβαθμολόγησεν οκτακοσίας (800) εν όλω χαρτογραφικάς εργασίας των μαθητών ακροατών. Παραλλήλως, εβαθμολόγησεν περί τας επτακοσίας (700) εκθέσεις ιδεών βαθμίδος δημοτικού σχολείου και κατήρτισε τας στατιστικάς συμμετοχάς των ακροατών μαθητών, τόσον εις τας δοθείσας εργασίας χαρτογραφίας όσον και εις τας δύο ιστορικάς εργασίας.
Τέλος, εξετέλεσε τεσσαράκοντα εξ (46) εκφωνήσεις διαρκείας 15' της ώρας, ασκούσα το έργον της εις τον ακάλυπτον ραδιοφωνικόν σταθμόν υπό την απειλήν συναγερμών. Η κα Μάνου, καίπερ τεθείσα εις την διάθεσιν της Σχολικής Ραδιοφωνίας, εξηκολούθησε να εκτελή χρέη γραμματέως Σχολικής Εφορείας του Πειραματικού Σχολείου, συντάξασα τα Πρακτικά δέκα (10) συνεδριών, τα οποία εξεπόνησε ιδία χειρί εις τριπλούν και πενταπλούν αντίγραφα! Κατά την ενάσκησιν των εκτάκτων τούτων διδακτικών καθηκόντων, η κα Μάνου επέδειξε μεγάλην αντίληψιν των ιδιαζουσών συνθηκών εργασίας και ικανότητα προσαρμογής, εγκυκλοπαιδικήν μόρφωσιν και μεθοδικήν ικανότητα, προς δε προθυμίαν, ακρίβειαν, ευσυνειδησίαν και γενναιότητα. Εκ της υπ' αρ. 69 (23/6/41) πράξεως του Α.Σ.Ε."»
Τα μαθήματα είχαν διαρκέσει λίγους μόνο μήνες, μέχρι την επίταξη του κτιρίου της Κοραή 4 και του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών στο Ζάππειο από τους Γερμανούς, λίγο μετά την είσοδό τους στην Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941. Ηταν αρκετά όμως για να ζεστάνει η γλυκιά φωνή της δασκάλας τις καρδιές τόσο πολλών παιδιών, που προετοιμάζονταν, χωρίς να το ξέρουν, για τη φρικιαστικότερη περίοδο της νεότερης Ιστορίας της χώρας τους.
Η κυκλοφορία στους δρόμους ήταν περιορισμένη, συχνά απαγορευόταν τελείως. Αλλά η Αλεξάνδρα Μάνου, εφοδιασμένη με την ειδική ταυτότητα για τη μετακίνησή της και φορώντας τα κομψά δίχρωμα παπούτσια, που φαίνεται στις παλιές φωτογραφίες ότι προτιμούσε, κατεύθυνε τα βήματά της από τη Σκουφά στον ραδιοθάλαμο του Ρ.Σ.Α., στην πίσω πλευρά του Ζαππείου Μεγάρου. Μπορεί να έκοβε και δρόμο μέσ' από τον Εθνικό, πια, Κήπο, που είχε ανοίξει για το κοινό πριν από περίπου 10 χρόνια. Τι να σκεφτόταν, άραγε, στη διαδρομή; Η ζέση με την οποία έκανε τα ραδιοφωνικά μαθήματά της, μας επιτρέπει να νιώσουμε την αισιοδοξία που της έδινε δύναμη. Και να αφουγκραστούμε την ελπίδα της, που τόσο την χρειαζόμαστε κι εμείς σήμερα, ότι, ό,τι κι αν συνέβαινε, θα έφτανε μια μέρα που η ίδια και οι συνάδελφοί της, σε όλη την Ελλάδα, θα απολάμβαναν και πάλι, ελεύθεροι από κάθε φόβο, τη χαρά της συναναστροφής με τις τρυφερές ψυχές που η κοινωνία εμπιστεύτηκε στα υπεύθυνα και γεμάτα αγάπη χέρια τους...
Ο Νίκος Ανδριώτης δρ Ιστορίας, ο Γιώργος Δουλφής δρ Κλασικής Αρχαιολογίας και η Κατερίνα Κυριακού δρ Ιστορίας της Τέχνης είναι εκπαιδευτικοί, υπεύθυνοι μαθητικού Ομίλου Ιστορικού Αρχείου Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πηγή: Τα Νέα
Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021
Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021
Dreikönigstag: Η ημέρα των τριών μάγων, η συλλογή χρημάτων για καλό σκοπό και η βασιλόπιτα των μάγων!
Πηγές: german-way.com, german culture & more (facebook)
Στο Pottenstein της Ελβετίας θρησκευτικά έθιμα της ημέρας και γιορτή του Φωτός (6.1)
Schäfflertanz: Ο χορός των βαρελάδων για να διώξουν την επιδημία του 1517
Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021
Βερολίνο 1.1.1871 Πρωτεύουσα της Γερμανικής αυτοκρατορίας
Πριν από 150 χρόνια το Βερολίνο έγινε πρωτεύουσα της Γερμανικής αυτοκρατορίας (1.1.1871). Πράξη ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας, η βιομηχανοποίηση και η οικονομική άνοδος των πρώτων χρόνων της αυτοκρατορίας οδήγησε πολλές εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους στο Βερολίνο που εξελίχθηκε σε οικονομικό, πολιτικό και επιστημονικό κέντρο της νεοσύστατης αυτοκρατορίας.
Στην ιστορία του το Βερολίνο ήταν πρωτεύουσα διαφόρων κρατών, όπως της Μαρκιωνίας του Βρανδεμβούργου, του Βασιλείου της Πρωσίας, της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, του Γ΄Ράιχ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στις 3 Οκτωβρίου 1990 έγινε με την επανένωση των δυο γερμανικών κρατών πρωτεύουσα της ενοποιημένης Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και αντικατέστησε έτσι την μέχρι τότε πρωτεύουσα, τη Βόννη. Το γερμανικό κοινοβούλιο, που μέχρι τότε εξακολουθούσε να εδρεύει στη Βόννη, αποφάσισε το 1991 να μεταφερθεί στο Βερολίνο. Η μετακίνηση της βουλής από τη Βόννη στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε το 1999.
Το Βερολίνο είναι από τον 18ο αιώνα ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα του κόσμου. Σε καμία άλλη περιοχή της Γερμανίας δεν εκφράστηκαν τόσο έντονα οι αξίες του Διαφωτισμού. Στη «χρυσή δεκαετία» του 20` το Βερολίνο έγινε συνώνυμο της αχαλίνωτης διασκέδασης και του καλλιτεχνικού οργασμού. Τίποτε δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε στη δεκαετία του 30`.
Με το τέλος του ναζισμού, η πόλη χωρίστηκε στα τέσσερα. Κάθε μία από τις νικήτριες δυνάμεις του Β` Παγκοσμίου Πολέμου (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία) έθεσε υπό την κατοχή της και ένα τμήμα της γερμανικής πρωτεύουσας. Το 1961 επήλθε η οριστική διαίρεση του Βερολίνου, με την ανέγερση του τσιμεντένιου τείχους που χώρισε για 28 χρόνια τον δυτικό από τον ανατολικό τομέα της πόλης. Τον Νοέμβριο του 1989, με την «ειρηνική επανάσταση» που συνέβαλε στην κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας, άνοιξαν τα σύνορα.
Στο μεταξύ, το Βερολίνο ξαναέγινε πρωτεύουσα της ενιαίας Γερμανίας, παίρνοντας τα ηνία από τη Βόννη. Το κυβερνητικό τετράγωνο με το Ράιχσταγκ και την Πύλη του Βραδεμβούργου προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο. Στην Ποτσντάμερ Πλατς, όπου κατά τη διάρκεια του «ψυχρού πολέμου» ήταν η «νεκρή ζώνη», υψώνονται τώρα εντυπωσιακοί και μοντέρνοι ουρανοξύστες.
Ακόμη και η Αλεξάντερ Πλατς, που αποτελούσε το κέντρο του Ανατολικού Βερολίνου, έχει μεταμορφωθεί. Στις διάφορες περιοχές της πόλης αναπνέει κανείς ακόμη το άρωμα της Ιστορίας. Δύσκολα διακρίνει ο τουρίστας σήμερα τα ίχνη του Τείχους που κάποτε χώριζε βάναυσα στα δύο το Βερολίνο.
Βερολίνο είναι κάτι περισσότερο από ιστορία. Είναι μια τεράστια εστία πολιτισμού με ποικίλα χαρακτηριστικά. Είναι αναβίωση της παλαιάς Πρωσσίας που αναδεικνύεται στο «Νησί των Μουσείων» (Museumsinsel). Μεγάλοι αρχιτέκτονες, όπως ο Σίνκελ και ο Λάνγκχανς διαιώνισαν εδώ το όνομά τους. Το Μουσείο Μπόντε (Bode-Museum) ανήκει στα highlights του «Νησιού των Μουσείων». Η πόλη διαθέτει τρεις όπερες, αμέτρητες θεατρικές σκηνές, και μουσεία. Η γερμανική πρωτεύουσα φιλοξενεί κάθε χρόνο το φεστιβάλ κινηματογράφου «Μπερλινάλε». Μεγάλα «αστέρια» και «αστερίσκοι» της Έβδομης Τέχνης δίνουν κάθε Φεβρουάριο το «παρών».
Ο κλάδος της δημιουργίας έχει εγκατασταθεί πλέον στο Βερολίνο. Σε διάφορα σημεία της πόλης έχουν τις έδρες τους μιντιακοί οργανισμοί, καλλιτεχνικά πρακτορεία και μουσικές σκηνές. Το μεγάλο πρόβλημα του Βερολίνου είναι η έλλειψη πόρων και το μεγάλο δημοσιονομικό του έλλειμμα. «Η πόλη μας είναι φτωχή, αλλά σέξυ», δήλωσε κάποτε ο σημερινός δήμαρχος-κυβερνήτης της γερμανικής πρωτεύουσας, Κλάους Βοβεράιτ. Πράγματι, η ανεργία υπερβαίνει το 14% και το δημοτικό χρέος έχει εκτιναχθεί σε αστρονομικά επίπεδα. Αλλά αυτό δεν αποτρέπει τους Βερολινέζους από την διασκέδαση και τα χάπενινγκ. Το Βερολίνο είναι η πόλη των πάρτι και του ξεφαντώματος!
Πηγές: Wikipedia, Deutsche, Welle,
https://www.berlin.de/berlin-im-ueberblick/geschichte/die-kaiserliche-reichshauptstadt/
https://www.dhm.de/lemo/kapitel/kaiserreich/das-reich/reichsgruendung-1871.html
https://www.dhm.de/lemo/rueckblick/1871-reichsgruendung-im-krieg.html