Ετικέτες

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025

Οι μεσαιωνικές εκκλησίες της Κολωνίας (Romanische Kirchen in Köln)

Η μεσαιωνική εικόνα της Κολωνίας είναι διαμορφωμένη από περίπου 150 εκκλησίες και παρεκκλήσια. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, χαρακτηρίζεται η πόλη αυτή ως το κέντρο της γερμανικής Ρομανικής εποχής (Romanik). Η εποχή αυτή της Μεσαιωνικής Ευρωπαϊκής τέχνης τοποθετείται χρονικά ανάμεσα στο 950/60 και 1180 μ.Χ.. Οι χρονολογίες διαφέρουν ανάλογα με την χώρα και το διαφορετικό στιλ που συναντάται. Τα χαρακτηριστικά των κτισμάτων αυτής της εποχής είναι το σχήμα του τόξου γενικά, τα τοξωτά παράθυρα και οι ογκώδεις πέτρινοι τοίχοι, καθώς και οι απλές γεωμετρικές γραμμές.
Εντός του τείχους που υπήρχε τότε στην πόλη βρέθηκαν 12 εκκλησίες τέτοιου ρυθμού:


Ο Άγιος Ανδρέας και τα οστά του Μέγα Αλβέρτου

Η εκκλησία, η οποία βρίσκεται υπό τη φροντίδα του Δομινικανικού Τάγματος από το 1947, περιέχει, μεταξύ άλλων, τη σαρκοφάγο που περιέχει τα λείψανα του Αγίου Αλβέρτου του Μεγάλου. Το ρωμανικού ρυθμού ιερό κτίριο, που χρονολογείται μετά το 1200, διαθέτει πλούσια αρχιτεκτονικά γλυπτά και επεκτάθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα με την προσθήκη μιας γοτθικής αίθουσας χορωδίας.



Οι Άγιοι Απόστολοι και οι μυστικοί διάδρομοι

Στην πλατεία Neumarkt, και επομένως σε πολύ κεντρική τοποθεσία, βρίσκεται η Εκκλησία του Ιδρύματος των Αποστόλων, η οποία ιδρύθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Pilgrim τον 11ο αιώνα. Αρχικά χτισμένη ως μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με εγκάρσιο κλίτος και χορωδία στα δυτικά, το οθωνικό κτίριο επεκτάθηκε γύρω στο 1200: ένα συγκρότημα με τρεις αψίδες προστέθηκε στα ανατολικά, καθιστώντας τους Αγίους Αποστόλους ένα αριστούργημα της ρηνικής ρομανικής αρχιτεκτονικής μέχρι σήμερα.




Η Αγία Σετσίλια- Η μετροπαθής/ χαμηλών τόνων

Η απλή, τρίκλιτη, χωρίς πύργο εκκλησία της Αγίας Καικιλίας χτίστηκε μεταξύ 1130 και 1160 ως συλλογική εκκλησία. Το εσωτερικό εξακολουθεί να περιέχει ερείπια γοτθικών τοιχογραφιών. Από το 1956, η Αγία Καικιλία στεγάζει το Μουσείο Σνίτγκεν της πόλης της Κολωνίας, το οποίο εκθέτει τη συλλογή της μεσαιωνικής ιερής τέχνης. Η λειτουργία εξακολουθεί να τελείται στην εκκλησία τα Χριστούγεννα και στην επέτειο της γέννησης της Αγίας Καικιλίας.



Ο Άγιος Γεώργιος- ο δρακοκτόνος

Το 1067, η εκκλησία καθαγιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Άννο Β΄ ως βασιλική με κίονες. Το κτίριο του Σάλιου ανακαινίστηκε τον 12ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η εκκλησία, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας δυτικής χορωδίας της, υπέστη σοβαρές ζημιές. Έκτοτε έχει ξαναχτιστεί και τώρα διαθέτει μια σειρά από βιτρό παράθυρα του Γιόχαν Θορν Πρίκερ (σχεδιασμένα γύρω στο 1930).





Ο Άγιος Γερεών- ένα κατασκευαστικό επίτευγμα

Οι επισκέπτες της εκκλησίας του Αγίου Γερεώνα στην οδό Χριστόφορστρασσε μπορούν να θαυμάσουν αρχαίες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα. Η ιστορία αυτού του ιερού κτιρίου ξεκίνησε ως εκκλησία κοιμητηρίου τον 4ο αιώνα. Με την πάροδο του χρόνου, επεκτάθηκε και τροποποιήθηκε επανειλημμένα - και έγινε το πιο χαρακτηριστικό κτίριο της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής της Κολωνίας, σηματοδοτώντας το όριο μεταξύ ρομανικής και γοτθικής περιόδου.



Ο Άγιος Κούνιμπερτ και οι θησαυροί του

Η εκκλησία του Αγίου Κούνιμπερτ με τους τρεις πύργους, χτισμένη μεταξύ 1200 και 1260, είναι η νεότερη από τις ρομανικές εκκλησίες της Κολωνίας. Και εδώ, οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν μεσαιωνική τέχνη - συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς βιτρό από περίπου το 1250, καθώς και τοιχογραφίες και γλυπτά από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα. Βρίσκεται στην Παλιά Πόλη και είναι ανοιχτή καθημερινά για προσευχή ή περιηγήσεις.



Η Αγία Μαρία στο Καπιτώλιο- η ιδιαίτερη/ ξεχωριστή

Ένα αριστούργημα της σαλιανής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής στη Γερμανία είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίας στο Καπιτώλιο στην οδό Κασινόστρασε 6. Η εκκλησία χτίστηκε μεταξύ 1040 και 1065 στα θεμέλια του ρωμαϊκού ναού του Καπιτωλίου. Το τρίκλιτο κτίριο διαθέτει ένα συγκρότημα με τρεις αψίδες στα ανατολικά και ένα τρίπυργο στο δυτικό τμήμα.

Μεγάλα τμήματα της εκκλησίας καταστράφηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθιστώντας την ένα από τα ιστορικά κτίρια της Κολωνίας που υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές. Η ανακατασκευή ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950. Στο εσωτερικό εξακολουθεί να υπάρχει η ρωμανική πόρτα με την εικόνα που χρονολογείται γύρω στο 1060, το τέμπλο του 1520/25 και πολλά σημαντικά βιτρό.




Η Αγία Μαρία στο Lyskirchen- Η πιο μικρή

Η μικρότερη από τις ρομανικές εκκλησίες της Κολωνίας, χτίστηκε μεταξύ 1210 και 1220 ως τρίκλιτη βασιλική με στοά και ανατολικούς πύργους. Στο κεντρικό κλίτος έχουν διατηρηθεί καμαροτοιχίες από τα μέσα του 13ου αιώνα. Η Αγία Μαρία στο Λίσκιρχεν είναι η μόνη από τις δώδεκα μεγάλες ρομανικές εκκλησίες της Κολωνίας της οποίας οι τοιχογραφίες έχουν διασωθεί σε μεγάλο βαθμό. Διακρίνονται σκηνές από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. 



Ο Άγιος Μαρτίνος ο Μέγας- το σήμα κατατεθέν της πόλης

Η εκκλησία του μοναστηριού των Βενεδικτίνων του Μεγάλου Αγίου Μαρτίνου χτίστηκε μεταξύ 1150 και 1240 πάνω σε μια αθλητική εγκατάσταση και αποθήκες που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή εποχή. Ο μεγάλος πύργος διασταύρωσης εξακολουθεί να κυριαρχεί στο αστικό τοπίο της Κολωνίας. Η τρίκλιτη βασιλική, με την ανατολική χορωδία σε σχήμα τριφυλλιού και τον τετράγωνο πύργο διασταύρωσης, εξακολουθεί να κυριαρχεί στο αστικό τοπίο της Κολωνίας. Η εγγύτητά της με τον Ρήνο, το κέντρο της πόλης και τον καθεδρικό ναό παίζει επίσης ρόλο σε αυτό. 



Ο Άγιος Πανταλέων με τη μεγάλη ιστορία

Η εκκλησία του Αγίου Πανταλέα είναι ένα από τα παλαιότερα θρησκευτικά κτίρια της πόλης. Ιστορικά έγγραφα που χρονολογούνται από το 866/877 αναφέρουν μια μικρή εκκλησία με νοσοκομείο για τους φτωχούς, αφιερωμένο στον Άγιο Πανταλέα, προσαρτημένη στον καθεδρικό ναό. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι τον 12ο αιώνα, η οθωνική εκκλησία με δυτικό κτίσμα επεκτάθηκε σε τρίκλιτη βασιλική. Η εκκλησία της πρώην Βενεδικτινής Μονής του Αγίου Πανταλέα βρίσκεται στον διατηρημένο μέχρι σήμερα περίβολο του μοναστηριού. Περιέχει τους τάφους του Αρχιεπισκόπου Μπρούνο (αδελφού του αυτοκράτορα Όθωνα Α΄) και της αυτοκράτειρας Θεοφανούς.




Ο Άγιος Σεβερίνος- ο ονοματοδότης

Η εκκλησία του Αγίου Σεβερίν είναι η νοτιότερη μεσαιωνική εκκλησία στην παλιά πόλη της Κολωνίας. Τα παλαιότερα τμήματα της κολεγιακής εκκλησίας χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα. Ωστόσο, υπέστη και επακόλουθες επεκτάσεις και μετατροπές, αντανακλώντας ολόκληρη την εποχή της αρχιτεκτονικής της Κολωνίας μέχρι το τέλος της γοτθικής περιόδου. Η εκκλησία ήταν κλειστή από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Απρίλιο του 2017 για εκτεταμένες ανακαινίσεις. Η κύρια πύλη βρίσκεται στην πλατεία Σεβερίνσκιρχ. Η πρόσβαση χωρίς εμπόδια είναι δυνατή μέσω της πλαϊνής πόρτας στη νότια πλευρά της εκκλησίας. Το εσωτερικό περιέχει πληθώρα σημαντικών έργων τέχνης και επίπλωσης.




Η Αγία Ούρσουλα- η μάρτυρας

Οι Χριστιανοί μάρτυρες τιμούνται σε ρωμαϊκό νεκροταφείο από τον 4ο αιώνα – και ακριβώς εκεί χτίστηκε η κολεγιακή εκκλησία της Αγίας Ούρσουλας το 1135. Το 1287, η ρομανικού ρυθμού βασιλική με στοά επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει μια γοτθική χορωδία. Από τον 17ο αιώνα, υπάρχει επίσης ένας μπαρόκ Χρυσός Θάλαμος, όπου φυλάσσονται τα λείψανα των παρθένων της Ούρσουλας και των συντρόφων τους.


Πηγές: ksta.de, koelnisches-stadtmuseum (instagram), terrax history (instagram)